lördag 23 november 2013

Himlen står i brand

Vår närmaste granne Luna är något som ständigt fascinerat människan och det tas jämt och ständigt nya bilder av egentligen exakt samma sak. Månen vänder alltid samma sida till och de flesta bilder ser ut på samma sätt.


Denna bilden är tagen i Turkiet under en mulen kväll där månen dök upp mellan molnen. Samtidigt finns där en svag ton från belysningar från staden under och med lite justeringar i färgtonen på bilden uppnår man resultatet ovan. Bilden är ett montage av två separata bilder från samma plats på samma tid. Då molnen på bilden ovan skymde månen en smula blev den lite oskarp. En bild av månen från samma plats med samma inställningar några minuter senare är överlagrad på bilden ovan, ungefär som om jag kört en HDR-bild. Molnen är dragna mycket starkt åt orange, det blåa kraftigt förstärkt, medan månen är maskad till svartvitt samt har en förhöjning av både klarhet och skärpa.
EOS 5D Mark II, Sigma 70-200/2.8 med 1.6x extender (380 mm) bländare 10, 1.3 s exponering, ISO 400. För att få en bra ljusmätning mot månen ska man ställa kameran på spotmätning. Då får man bäst mätvärde på själva månen och ignorerar allt runtomkring, annars är det lätt att den blir alldeles för ljus.


Ovan bild är tagen från samma ställe och tidpunkt.
Canon 70D EF-S18-135 mm, (18mm) bländare 4,0,  0,6 s,  ISO 500.


Inga kommentarer: